9 de octubre de 2010

El 9 d'octubre del meu fill

*
Ací teniu la forma particular de celebrar el 9 d’octubre en l’escola del meu fill, que amb 6 anys ha pintat els quatre pals (heràldicament pals i no barres) de l’estendard del bon rei en Jaume el Conqueridor. Ho ha fet amb els dits, tot recordant aquella llegenda, que el valencià Pere Antoni Beuter ens descriu en la “Segunda parte de la crónica general de España”, llegenda dic, en la que un no identificat Lluís, emperador del Francs, mullà els quatre dits en la sang de la nafra del moribund comte Guifré el Pilós i els usà per pintar els quatre pals vermells sobre l’escut daurat del dit comte, quedant com a senyal del casal de Barcelona i d’aquell comtat, i per extensió de tots els dominis de la Corona d’Aragó.
-Quan fou presa per les forces del rei en Jaume la primera torre de la ciutat de València, suposadament el 9 d’octubre de 1238, el Llibre dels feits, segons la versió del manuscrit que feu copiar Pere el Cerimoniós i que es conserva a la Biblioteca de Catalunya, conta que el rei Conqueridor va exclamar:

E, quant vench altre dia, a hora de vespres, enviam a dir al rey e a rais Abualmalet, per tal que sabessen los christians que nostra era València, e que nagun / mal no·ls faessen, que metéssem nostra senyera en aquella torra que ara és del Temple. E ells dixeren que·ls plahia. É nos fom en la rambla, entre·l reyal e la torra. E, quant veem nostra senyera sus en la torre, descavalcam [del caval] e dressam-nos vers orient e ploram de nostres ulls, besant la terra, per la gran merçè que Déus nos havia feyta.

-
I així el meu fill també aixeca la seua particular senyera en aquesta torre i terra nostra.

*********

20 comentarios:

Len0re dijo...

Ainsss! I que orgullós que et sentiràs, d'aquesta senyera feta en aquest 9 d'octubre tan memorable.
Es ben bonica i original.

PD: Ja teniu preparada la tradicional "mocadorà" per a la xica o xiques de la casa?

Besets ;)

Eastriver dijo...

Felicitats. Gran terra la teva, amb una història que cal recordar. Salutacions.

CAROLVS II, HISPANIARVM ET INDIARVM REX dijo...

Y sigo con mis clases de valencià amigo Jordi ;)...una señera muy bonita la de tu hijo ;) y una entrada muy interesante.

Un abrazo.

Unknown dijo...

Que disfrutes de mi parte, y acordándote de este "medio valenciano", de este día glorioso.
(La fotografía de la mano de tu hijo, con la bandera está enmarcada en un encuadre excelente. Luego no digas que no sabes hacer fotografías, has sabido dar un buen punto de vista sobre el 9 de octubre.... ;)

Goculta dijo...

Este matí he escoltat a la ràdio que també celebreu el dia dels enamorats a Valencia hui perquè és St. Dionís, és cert?

Són els 4 pals més ben pintats que mai he vist, aquest és l'esperit autèntic del poble, el que es fa amb les mans... ;-) bona diada

maria dijo...

Moltes felicitats i que tingueu una bona diada.

Darío dijo...

Brindo por vos y tu bandera, brindo por la leyenda, caballero.

Maykel dijo...

Veo en los comentarios que has escrito en valenciano. Para mí, que no sé distinguir, parecía catalán. Noto que es una lengua bellísima. Gracias al parentesco románico puedo especular en el intento de hacerla legible.

Hace tiempo, en mi infancia, leí una biografía de Jaime El Conquistador.

También me gusta el mar de Valencia como lo concibe Sorolla en sus telas del Museo de Bellas Artes de La Habana.

Un abrazo.

Laura T. Marcel dijo...

Molt maco tot plegat. Jo ja saps que tb porto la senyera a l'ànima, què t'he de dir!
Bona diada.

Eva Magallanes dijo...

Dejo besos, cariños, abrazos y buenas energías para ti... la barrera idiomática no me permite dejar otras palabras, lo bueno es que besos, cariños, abrazos y buenas energías son ciudadanas del lenguaje universal.
(sin hoja de parra y con cartera)

Virgi-Niamh dijo...

¡Ay, ese orgullo de padre, me encanta! Espero que hayas disfrutado de esta fecha especial con los tuyos.Un abrazo

La Meva Perdició dijo...

Felicitats als dos, fill i pare, semble que el minyó mostra la mateixa passió que el pare. ^_^
Bona nissaga valenciana. Un molt bon post, amb bons motius.

Una abraçada.

Anónimo dijo...

Feliz diada amigo Dissortat y mis felicitaciones a tu hijo por tan bonita senyera.

Un abrazo

Jerukiti dijo...

M'encanta!!! xDD D'eixa forma dóna gust celebrar el nou d'octubre. Jo no vaig fer gairebé res... ah si!! Vaig anar a l'òpera!! Però això és farina d'un altre costal... xD Feliç diada retrassada!!!

Ccasconm dijo...

Este sábado he vuelto de pasar unos días en tus tierras, Jordi. Me han encantado, la verdad. M eperdí la fiesta del San Dionisio y sus mazapanes (me hicieron mucha gracia ahí luciéndose en los escaparates, frutas de todo tipo reproducidas en dulces).

Lo que sí que no dejé de visitar fueron la Lonja, la Catedral, el Palacio del Marqués de Dos Aguas, el Museo de Bellas Artes, el Palacio Cervelló, la Casa Benlliure, el Museo de los Ninots y el de les Croques, el Palacio del Marqués del Campo, el Bioparc, la Ciudad de las Artes y las Ciencias, la Virgen de los Desamparados, etc, etc. Ah, y por supuesto el Mediterráneo, el Mar de Sorolla.

Saludos

PACO HIDALGO dijo...

Pues que hayas pasado un gran día de la diada valenciana, Caballero. Saludos.

Silver's Moon dijo...

Aaaaiinnss el traductor de Google esta vez no se ha lucido mucho, pero lo suficiente como para felicitar al pequeñín por la autoría de tan egregia bandera.

Un besazo

Diana de Méridor dijo...

Monsieur, siento no haber estado ese dia para dejar mi felicitacion.

Ha comenzado su presidencia. Ya puede proceder usted a designar nuevo gran canciller, comunicarselo e informarle de sus deberes, que incluyen la designacion de otro a su vez con una semana de antelacion.

Buenas noches, monsieur

Bisous

Jerukiti dijo...

Actualitza ja!!!!!

wizard dijo...

Feliz dia hacedor de escudos,ya veo que tu golondrinet sigue tus pasos. Espero que salga el comentario que ultimamente tienes vetado al mago.jeje